Kiire ja ajanhallinta – mahdoton yhtälökö?

Kun on aina kiire ja ajanhallinta hukassa

On ihmisiä, joilla tuntuu olevan jatkuvasti kiire ja ajanhallinta rempallaan, kun taas toiset ihmiset eivät taas saa millään aikaa kulumaan ja valittavat, että ”Kyllä päivät ovat niin pitkiä ja tyhjiä”. Vaikka aika on kuitenkin maailman tasa-arvoisimmin jakautunut resurssi: sitä on kaikilla yhtä paljon.

Osaatko pomottaa aikaa (vaikka pomo pomottaakin sinua)?

Käytätkö tunnin meikkaamiseen joka aamu, kun voisit käyttää sen ajan vaikkapa joogaamiseen, lenkkeilyyn tai unipäiväkirjan kirjoittamiseen? Tai heräätkö ennen töihin tai kouluun lähtöä niin, että ehdit juuri ja juuri tehdä aamuvalmistelut, jos pidät kiirettä, vai nautitko mieluummin rennosta aamusta?

Elämä kulkee ohi sillä välin, kun kiirehdit tehtävästä toiseen. Kiirettä ei voiteta juoksemalla entistä kovempaa, vaan pysähtymällä.

Vain sinä itse päätät, mitä ajallasi teet. Voit aina kieltäytyä liiasta työmäärästä. Jos se ei onnistu ja työ on kidutusta, on aika vaihtaa työpaikkaa, vaikkapa sellaiseen työhön, jossa saat olla oma pomosi. Aika on arvokasta. Elämä on arvokasta.

Usein kun ihminen todella haluaa tehdä jotain häntä kiinnostavaa asiaa, niin aikaa tähän tuntuu löytyvän. Mieti, mitkä ovat sinun elämäsi kolme tärkeintä asiaa. Mihin haluat aikasi käyttää?

Terveyden olisi oltava numero yksi

Ihmisten olisi tärkeä huolehtia myös rentouttavasta vapaa-ajan puuhasta, jos haluaa pysyä terveenä. Valitettavan usein ihmiset nipistävät ylimääräistä aikaa, esimerkiksi työlle, omaan rentoutumiseen ja hyvinvointiin käytettävästä ajasta. Nauti hyvällä omatunnolla rakkaasta harrastuksestasi ja ihan vain olemisesta.

Kun on jatkuva kiire ja ajanhallinta pielessä, saatat alitajuisesti ajatella, että yö on ainoa hetki, jolloin sinulla on omaa aikaa. Silloin ehkä nukahtaminen ei onnistukaan ja alat kärsiä univaikeuksista.

Alitajuisesti odotat, että pääset nousemaan sängystä ylös tai heräämään aamulla liian aikaisin ja kenties lukemaan sitä mahtavaa kirjaa, johon päivällä ei koskaan ole aikaa, tai kirjoittelemaan kirjekavereille tai askartelemaan, värittämään värityskirjoja, neulomaan, maalaamaan, kirjoittamaan novellia, tai ihan mitä tahansa harrastuksia haluatkin harrastaa, joihin ei päivällä riitä aikaa.

Vielä pahempi on jos jatkat töitä yömyöhään. Ennen pitkää terveys romahtaa.

Minulla on yksi tuttava, joka teki kolmea työtä samanaikaisesti. Varoittelin häntä, että hän vielä palaa loppuun – ja niin paloikin – hänelle muun muassa äkillisesti nousi sydämen syke ja verenpaine huippulukemiin sekä tuli selkävaivoja, syövän esiaste ja mielenterveysongelmia – kaikki peräkanaan.

Älä vie työasioita kotiin (paitsi, jos teet etätöitä, silloin sallittakoon, jotta sinun ei tarvitse työskennellä rappukäytävässä)

Älä esimerkiksi lue työsähköpostia kotona, vaan pyhitä aika vapaa-ajalle. Jos teet etätöitä, tee niitä tietyn työpöydän ääressä ja pidä muu osa kodista ”rentoutumisvyöhykkeenä”.

Älä pidä puhelimessa ääniä päällä nukkuessasi siltä varalta, että työtoveri soittaa. Jos kumminkin haluat, että läheisesi pystyvät hätätapauksessa tavoittamaan sinut yölläkin, hanki halpa kakkospuhelin, jossa pidät aina äänet päällä ja jonka numeron annat vain tietyille henkilöille.

Pääsi ei lyö tyhjää, kun kalenterissa on tyhjää

Kalenterissa olisi oltava myös tyhjää tilaa. Jätä aikaa juokseville asioille. Sinun täytyy ehkä käydä ruokakaupassa, lääkärissä, postittamassa kortti tai kirje, ostamassa kuulakärkikyniä, lainaamassa kirjastosta kirja, ostamassa syntymäpäiväkortti, ostamassa uusia vaatteita, korjauttamassa rikkimennyt sähkölaite, maksaa laskut tai sinun täytyy selvittää netistä jotakin asiaa ym.

On tärkeää, että kalenteriin jää myös tyhjiä aukkoja. Tiuhaan täytetty kalenteri kuvastaa alitajuista pyrkimystä hallita elämää. Ehkä ajattelemme, että kun sivut on täytetty, joukkoon ei kerta kaikkiaan mahdu mitään odottamatonta, kuten vastoinkäymisiä, tapaturmia, sairauksia ja kuolemaa. Niitä kuitenkin sattuu, sillä elämää ei voi hallita.

Jos elämässä tapahtuisi vain sitä, mitä ihminen toivoo, ei mukaviakaan yllätyksiä sattuisi. Parasta kalenterissa on aika, jota ei ole etukäteen ohjelmoitu. Tyhjä tila tarjoaa mahdollisuuden sattumalle.

Oma aika = paras aika

Sinun on priorisoitava ja annettava itsellesi lupa omaan aikaan, se on hyvinvoinnin kannalta tärkeää. Jos sinulla on lapsia, ajattelet ehkä, että lapset ovat etusijalla. Mutta lapsetkin voivat paremmin, kun äiti/isä pitää huolta itsestään ja voi paremmin. Lapset aavistavat intuitiivisesti vanhempiensa tunnetilat ja nämä tunteet tarttuvat lapsiin. Jos äiti tai isä on jatkuvasti kireä ja kiireinen, lapsista saattaa tulla levottomia ja kurittomia.

Lapset pelaavat mieluummin Afrikan tähteä perheen parissa kuin riekkuvat jatkuvasti eri harrastuksissa

Jos vanhemmalla on kova kiire, hänellä ei ehkä riitä aikaa lasten huomioimiseen. Sitten yritetään lomalla paikata vajetta ”laatuajalla” tarjoamalla lapsille elämyksiä. Tiedetään kuitenkin, että lapset eivät kaipaa niinkään laatuaikaa, vaan he haluavat tavallista yhdessäoloa kotona.

Positiivareiden Ajatusten aamiaisessa 16.8.2017 Seija kirjoittaa:

Olemme mieheni kanssa aamuvirkkuja. Haluamme nauttia kahvin ja lukea rauhassa lehden ennen kuin kolme vilkasta poikaamme heräävät. Eräänä aamuna nelivuotias kuitenkin nousi juuri kun kahvi oli valmista ja lehti pöydällä. Alkoi taukoamaton kysely ja pulina. Ehdin jo hermostua, mutta puhe jatkui… ja kesken kaiken poika hihkaisi kasvoillaan viaton ja onnellinen ilme: ‘Tämä se vasta on elämää!’”

Lapset rakastavat tavallista arkea. Toki jokakesäinen elämysreissu huvipuistoon voi olla hyvä tehdä, jotta lapset voivat vertailla kokemuksiaan ikätovereidensa kanssa.

Elämäsi toisenlaiset mukulat

Tom Lundberg kirjoittaa kolumnissaan, että professori esitteli luokalle ajankäytön hallintaa ja laittoi lasipurkkiin ensin isot kivet, sitten soraa, sitten hiekkaa ja sitten vettä, aina kysyen välissä, onko purkki heidän mielestään nyt täynnä.

Kun hän kysyi opiskelijoilta, mitä he olivat oppineet, yksi ehdotti, että ”Vaikka kalenterimme olisivat kuinka täysiä, saamme sinne aina mahdutetuksi vielä yhden tapaamisen.”

Tämä oli kuitenkin väärä vastaus. Oikea vastaus kuului, että jos ei laita isoja kiviä ensin purkkiin, kaikki ainekset eivät mahdu purkkiin. On siis opeteltava laittamaan elämän tärkeät ja isot asiat ensin purkkiin. Mitkä ovat sinun isot kivenmukulasi?

Minulla on yksi meilikaveri, joka ehtii tehdä vaikka mitä. Hän käy kokopäivätyössä ja tekee tohtorin tutkintoa. Lisäksi hänellä on harrastuksia kuin Juban Viivillä: hän harrastaa tanssia, tanssin valmennusta, huilun soittoa, pianon soittoa, laulua, puutarhan hoitoa, kasvien hoitoa, laitesukellusta, sirkusta, golfausta, miekkailua, suurten palapelien kokoamista, meilailua, matkustelua, pitkien matkojen pyöräilyä, lumilautailua…

Kyllä aikaa riittää harrastuksiin, jos todella haluaa ja osaa vain oikein organisoida ajankäyttönsä.

Linja-autopysäkin mainoksessa Antti Tuiskukin sanoo: ”Sie saat ja siun kuuluukin tehdä elämässä niitä asioita, jotka tekee siut onnelliseksi”.

Alkaisiko kiire ja ajanhallinta helpottua näillä ohjeilla?

——————————–

Vieraskynä

Vieraskynäilijä tämän artikkelin takana on millenniaali vuodelta 1982, Emmi Olin, päivisin laillistettu psykologi (PsM), Life Coach ja uuttera päiväkirjankirjoittaja vuodesta 1994 lähtien. Viikonloppuisin Olin on e-kirjailija. Öisin Olin on supersankari…

Muita Olinin harrastuksia ovat karate, spinning, kuntosali, uinti, lukeminen, perinteinen kirjeenvaihto, sydänystävän tapaaminen ja hänen kanssaan lautapelien pelaaminen ja nauraminen vedet silmissä sekä ihmisten tarkkailu. Olin on myös aivojen ihmeellisyyksistä bloggaava bloggaaja.