Karista riittämättömyys: 4 neuvoa ajanhallintaan kauneusalan yrittäjälle

Minulla on sparrauksessa tällä hetkellä muutamakin kauneudenhoitoalalla toimiva yrittäjä. Eräs heistä pyysi minua kirjoittamaan ajanhallinnasta juuri kauneudenhoitoalalla oleville yrittäjille. Kirjettä varten minun täytyi vähän tutkia tämän alan yrittäjien pulmia. Sain haastateltua muutamia, ja tällaisia kipukohtia tuli esille.

Montako näistä ajanhallinnan pulmista sinä niistä tunnistat?

  • Asiakkaita pitäisi saada kiinni ja hoitoihin – oman työn lisäksi pitäisi panostaa mainontaan ja markkinointiin – eli kaikki aika menee asiakkaiden joko palveluun tai metsästämiseen
  • Asiakaskunta voi olla mukavasti jo vakiintunutta mutta siinä on vaaransa – jos joku lopettaa niin täytyy miettiä mistä saa lisää asiakkaita tilalle
  • Omia tai maahantuomia tuotteita pitäisi saada rohkeasti esille – tuotemyynti takaisi lisätuloja niin että ei tarvitse ainoastaan vaihtaa aikaa rahaan mutta myynti tuntuu tuputtamiselta
  • Tulot ja menot kasvavat yhtä matkaa – kun tulee asiakkaita kasvavat tietysti myös kulut – välillä täytyy ostaa tukusta isompia eriä tarvikkeita ja materiaalia joka tekee lovea kassaan
  • Liiketilan kulut kasvavat kun toiminta kasvaa – ja tilojen pitäisi sijaita jossain järkevissä paikoissa että ihmisten on helppo tulla luokse, joka tietenkin on kallista
  • Jos myy tuotteita enemmänkin pitäisi surffailla kauneusalan messuilla ja saada näkyvyyttä tätä kautta – tämä vie huomattavasti voimavaroja
  • Verkkokauppa vaatisi kykyä osata markkinoida vähintään somessa ja verkkokauppaan kuuluu monenmoista teknistä säätämistä – pitäisi ottaa haltuun ihan valtava määrä uudenlaista tietoa ja taitoa.

Tässä on yhdelle ihmiselle paljon tekemistä, eli ei ihme, että kalenteri huutaa hoosiannaa ja olo on vähintään riittämätön.

Oma taustani on terveydenhoitoalalla, jossa liiketoimintalogiikka on jokseenkin samanlainen kuin kauneudenhoitoalalla. Samoin luulen että opintosi eivät ole tukeneet yrittäjyystaitoja, joita työelämä kuitenkin sitten vaatisi. Ainakin näin oli meillä.

Liiketoimintataitojen oppiminen on auttanut minua hallitsemaan aikaa. Kun olen oppinut tietämään mitä olen tekemässä, on ollut helpompi karsia vääriä tehtäviä pois ja keskittyä olennaiseen. Kun teet oikeita asioita, vie se yritystä eteenpäin. Näin aika jota yritykseen käytät kantaa myös hedelmää.

 

Seuraavan 2 viikon aikana käytä ainakin 5 tuntia miettien vastauksia näihin kysymyksiin

Hoitoalalla suurin osa ajasta menee asiakaspalveluun – oli se sitten asiakkaan palvelua tuotteiden myynnin muodossa tai hoitoa antaessa. Jos loppuajan käyttää sitten kirjanpidon tekemiseen ja toimistohommien hoitamiseen niin aikaa ei paljon strategisiin tehtäviin jää. 

Mutta vain startegisilla tehtävillä voidaan liiketoimintaa kehittää eteenpäin. Mutta mitä nämä strategiset tehtävät olisivat?

Siksi haluan antaa sinulle muutamia mietittäviä kysymyksiä jotka kehittävät kykyäsi ajattelemaan strategisesti. Ehdotan, että seuraavan kahden viikon aikana otat aikaa ainakin 5 tuntia miettien vastauksia näihin kysymyksiin. Kirjoita vastaukset omaan muistikirjaasi. Tämä auttaa sinua saamaan selkeyttä tilanteeseesi, jolloin ajanhallintakin helpottuu.

1. Onko sinulla konsepti hallussa eli onko tämä oikea tapa tehdä tätä liiketoimintaa?

Kampaamo joka tarjoaa hiustenleikkauksia Helsingin keskustassa hintaan 59e (sis alv), ei voi olla kannattava. Se ei tule kannattavaksi vaikka kuinka raadat kellon ympäri. Tämä ei voi olla oikeanlainen tapa tehdä liiketoimintaa. Siksi pitää miettiä konsepti uusiksi.

Kävin itse vastikään mikrobladingissä yrittäjällä jolla on kalenteri aivan täyteen buukattuna seuraavat neljä kuukautta. Ensimmäisen hoidon hinta oli 469 e, joka sisälsi yrittäjälle työtä yhteensä n. 3,5 h (ensimmäinen kerta 2,5h ja toinen noin 1h) eli tuntihinta oli alveineen noin 134 e.

Hän on selvästi löytänyt oman konseptinsa: hän tekee VAIN näitä kulmia, hän on se ihminen jota kaikki bloggarit ym.. suosittelevat parhaaksi kulmien tekijäksi. Ja hän selkeästi nautti tekemisestään. Hän palvelee vain ihmisiä, joilla on rahaa maksaa hänen palveluksistaan.

Tässä sinulle siis vähän mietittävää:

  • Mieti nyt, onko tämä mitä teet se oikea tapa tehdä liiketoimintaa?
  • Vaikka kaikki muut tekevät juuri näin, onko se todella se tapa joka on kannattava?
  • Voitko tehdä jotenkin toisin?
  • Mitä jos keskityt vain ja ainoastaan johonkin yhteen asiaan ja tulet siinä parhaaksi? Yleensä monenlaisten asioiden perässä juokseminen hajoittaa fokusta ja aiheuttaa ajanhallinnan pulmia.
  • Jos mietit että mistä tällä hetkellä asiakkaat sinua kehuvat, voisiko se löytyä sieltä?
  • Jos kulut kasvavat, on kasvettava myös liiketoiminnan. Jos menet isompiin tiloihin tai lähemmäs keskustaa oletko ihan 100% varma että asiakasmäärä kasvaa sen myötä? (Vinkkinä: itse olisin mennyt tämän tietyn Microblading yrittäjän luokse vaikka Keravalle Helsingin keskustasta jos hän olisi toiminut siellä)

Katso (tai kuuntele vaikka lenkillä) maksuton webinaari:

Nämä 5 periaatetta mahdollistavat 10 viikkoa lomaa yrityksestäsi ilman kassavirran kuivumista, liiketoiminnan pysähtymistä tai jatkuvia ylitöitä

2. Kuka on asiakkaasi?

Oma kasvuni lähti siitä kun oivalsin kuka on asiakkaamme. Olimme yrittäneet myydä epätoivoisesti verkossa olevia artikulaatioterapiapalveluja vanhemmille, jotta he voisivat auttaa lastaan korjaamaan r-virheen. Ei tullut mitään. Kukaan ei ostanut mitään. Kunnes oivalsimme että meidän pitää tarjota tätä kunnille. Kun oivalsimme tämän, alkoi myynti kasvamaan harppauksin! Asiakkaamme ei ollutkaan loppukäyttäjä – vaan kunnat!

Tässä on siis vähän mietittävää:

  • Kuka on oikeasti asiakkaasi?
  • Siksi mieti nyt tarkkaan kenellä on aito, jatkuva tarve palveluistasi tai tuotteistasi?  (Esim. Yksittäisten kuluttajien metsästäminen on aina vaikeampaa kuin se että löydät jonkun tahon jolla on aito jatkuva tarve tilata palveluja  – esim. meikkaaja voi myydä palveluja mainostuotantoa tekeville yhtiöille)
  • Jos myyt tuotteita – etsitkö kuluttaja-asiakkaita vai voisitko etsiä jälleenmyyjiä joille myyt isoja eriä ja he jakelevat ne asiakkailleen?
  • Mieti ihan boksin ulkopuolelta – voisivatko yritykset ostaa kauneudenhoitopalveluja tai tuotteita lahjaksi työntekijöilleen? Silloin asiakkaasi on yritys – ei sen henkilökunta.
  • Jos asiakas on lopulta kuluttaja-asiakas, kuka hän on? Mitä medioita hän seuraa, mitä bloggareita, mitä instatilejä, mitä lehtiä, missä hän keskustelee? Synnytä yhteistyötä näiden tahojen kanssa. (Esimerkiksi minä olen 40 vuotias korkeasti koulutettu nainen jolla on kukkarossa rahaa ja haluan käyttää sen oman ulkomuotoni parantamiseen, mitä jos jatkossa suuntaat kaikki palvelusi vain tälle kohderyhmälle)
  • Jos myyt messuilla, miten erotut toisista siellä? Miten saat potentiaaliset asiakkaat uudestaan kiinni jotka kävivät juttelemassa kanssasi?

3. Onko sinulla oikea hinnoittelumalli?

Olemme nostaneet yrityksessämme hintoja useita kertoja eikä kertaakaan asiakkaat ole säikähtäneet ja lähteneet pois. Varsinkin jos sinulla on jo vakiintunut asiakaskunta, he haluavat tulla luoksesi koska olet hyvä! Premium hinta kuitenkin edellyttää että tuotteesi on kunnossa ja sen pitää tuottaa asiakkaalle ihan mahtavia tuloksia. Meillä tuotetta (artikulaatioterapiapalvelua) kehitettiin todella voimakkaasti. Nykyään tilanne on se, että pystymme melkein 100% sanomaan että asiakkaat kuntoutuvat meillä kokonaan. Silloin on helppo pyytää myös kunnollista korvausta työstä.

Palaan vielä tuohon alun Microblading esimerkkiin. Maksoin tuon melkein 500 euron hinnan ihan hetkessä! Olin tutkinut asiaa ja oppinut, että huonossa Microbladingissa voi käydä todella surkeasti. Tulos voi olla karmea. Halusin parasta itselleni. Mieti kuinka paljon rahaa ihmiset käyttävät kauneusleikkauksiinkin. Ne ovat tuhansia ja kymmeniätuhansia euroja!

Tässä siis mietittävää:

  • Onko sinun tuotteesi oikeasti aivan mahtava? Onko palvelukonseptisi aivan ylivertainen? Vai onko se oikeasti aika samanlainen kuin kaikilla muilla sinun alallasi? (Brutaali rehellisyys kannattaa juuri nyt!) Suoraan sanottuna kaikki kampaajat ja kauneushoitolat ovat mielestäni ihan samanlaisia.
  • Ymmärtääkö asiakas konseptisi mahtavuuden? Jos ei, on sinun tehtäväsi selvittää se hänelle ihan todella yksinkertaisesti, eikä se että huokailet että “asiakkaat eivät tajua” auta mitään.
  • Onko sinulla oikeasti kunnon kate tuotteissasi? Maksaako joku näistä tuotteista? Jos ei maksa, mieti miksi ei. Miksi sinä itse maksaisit näistä tuotteista?
  • Voitko ryhtyä  myymään isompia eriä jälleenmyyjille ja hinnoitella erät esim. 10 kpl 100% hinnasta, 50 kpl 95% hinnasta, 100 kpl 80% hinnasta… näin saat jällenmyyjät ostamaan isompia eriä – joka helpottaa sinua kun ei tarvitse olla koko ajan myymässä uusia tuotteita. Tämä vähentää merkittävästi myyntiin käyttämääsi aikaa.

Lue lisää: Lukijan kokemus: Ei enää töitä kellon ympäri – opi keskittymään tuottoisiin tehtäviin


4. Mistä ammennat lisää aikaa liiketoimintataitojesi kehittämiseen?

Mikään ei muutu jos sinä et muutu. Ja muutos yleensä tarvitsee aikaa. Jos jatkat vaan juoksemista etkä hidasta koskaan, et pysty hyppäämään pyörän selkään. Siksi meidän täytyy vielä miettiä mistä voit saada aikaa siihen, että saat lisää aikaa liiketoimintataitojesi kehittämiseen.

Tässä siis mietittävää:

  • Voitko ulkoistaa laskutuksen, pienet toimistotyöt tai vaikka verkkokaupan paketoinnin jollekulle?
  • Voisitko pyytää vaikka jotain tuttuasi tai sukulaistasi siivoamaan hoitolaa vaikka kuukauden verran ja saat näin sen ajan käyttöösi, jotta voit käyttää sen opiskeluun?
  • Ota kuukausi paastoa somesta, suoratoistopalveluista, uutissivustoista ja muista aikatuhlareista ja 
  • Osta muistikirja ja hahmottele sinne ajatuksiasi, saat ne ylös eivätkä ne jää jonnekkin post-it lapuille pyörimään.